Obiecująca przyszłość polskich win

Obiecująca przyszłość polskich win

Polacy zrozumieli, że również w Polsce można uprawiać winorośle i produkować dobre wino. Coraz częściej pijemy wino do posiłków, chętnie wręczamy je jako prezent, a nawet chwalimy się nim poza granicami naszego kraju.

Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa

polskie wino do degustacjiJuż od lat 80, odczuwalne były zmiany w naszym klimacie. Jest coraz cieplej, mamy więcej słońca, a zimy mijają łagodniej i spokojniej przechodzą w porę wiosenną. Z punktu widzenia winogrodników, klimat jest bardzo sprzyjający. Według badań i opracowań dotyczących upraw winorośli w Polsce, mamy obszary, gdzie warunki są szczególnie korzystne. Najcieplejsze regiony to zachodnia część kraju – wzdłuż Warty. Dla porównania, roczna suma aktywnych temperatur tam występujących przekracza 2700 stopni Celsjusza (182 dni), natomiast w Szampanii to 2885 stopni (192 dni), w innym jeszcze znanym rejonie Bordeaux – 3500 stopni (215 dni). Przyszłość polskich win jest naprawdę obiecująca, co wynika z coraz większego zainteresowania Polaków rodzimą produkcją. Szlachetny trunek, nadaje spotkaniom i uroczystościom odświętnego charakteru. Na naszych stołach, gości polskie wino do degustacji którego coraz częściej się przyzwyczajamy. Wina już nie pijemy, ale kosztujemy, delektujemy się jego aromatem i smakiem. Rynek polskiego winiarstwa, to rynek jednak wciąż niszowy. Wiele osób jest zaskoczonych, że w Polsce wytwarzane są lokalne wina i jest ich tak duży wybór. Sprawia to, że jeszcze długo rynek zbytu nie będzie w pełni nasycony (rośnie liczba odbiorców), oraz to że polscy producenci będą się rozwijali i wzbogacali, co będzie miało wpływ na rozwój gospodarczy.

Obserwując rynek alkoholi, a dokładniej wzrost sprzedaży polskiego wina, możemy śmiało założyć że zmieniły się polskie przyzwyczajenia i smaki. Zwiększyło się zainteresowanie winami półwytrawnymi i wytrawnymi, co w naszym klimacie będzie sprzyjało polskiej produkcji.

Możliwość komentowania została wyłączona.